75 thoughts on “Filmpje: Heeft H&M mijn logo gekopieerd?

 1. “Om verder met H&M te kunnen onderhandelen, wil ik ze laten zien dat ik veel bijstand heb, ook al ben ik een ‘kleine blogger’. Like het bericht op Facebook, deel deze link en like de Youtube video. Dan ben je een held! En lief!”

  Lol ze laten jou nu gratis reclame voor h&m. Gewoon aanklagen hoppa

  1. Hi Piet! Een advocaat heb ik ook zeker overwogen, alleen ben ik maar een ‘arme student’. Daarnaast kan H&M zich er juridisch vast wel onderuit krijgen, omdat zo sterk lijkt op een bestaand lettertype.

   1. Als ik me niet vergis, is dit niet de eerste keer dat dit bij H&M gebeurt. Misschien als je wat gaat zoeken, kun je contact leggen met degene die ook zijn/haar ontwerp tegenkwam in de winkel en vragen wat die ermee heeft gedaan.

  2. Johh, laat het gaan.. Ik wist niet eens van jouw blog bestaan af en nu heb je misschien heel veel volgers door deze commotie, dus ik vind jou wel tactisch eigenlijk…

 2. Zou ook even een persbericht opstellen en sturen naar de grote kranten. Een verhaal als deze, nederlandse blogster die haar logo terug vind op h&m kleding vinden ze sowieso een mooi artikel om te publiceren en geeft je meer onderhandelings leverage

   1. Tsja Elfi, maar ze hebben wel een punt. Heb even gezocht en het is inderdaad een “free font”, namelijk de Jenna Sue.
    http://www.dafont.com/jenna-sue.font?text=Elfi+Selfi

    Je zegt zelf dat de term “Elfie Selfie” redelijk vaak voorkomt. Het enige wat jij hebt gedaan is dat font gebruikt, het enige wat H&M heeft gedaan is dat font gebruikt. Puur toeval. Maar ze hadden best wel een aardigheidje kunnen sturen:)

 3. Het enige wat ik dacht bij het bekijken van deze video was ‘Pas op!’. Je mag nooit zonder toestemming een telefoongesprek opnemen. Nu wordt er niet veel boeiends gezegd in de gesprekken, maar het is wel iets waar ze je op kunnen pakken. Dus dat is erg tricky.

  Verder heb ik even voor je gekeken welk lettertype zij dan gebruikt zouden hebben en degene met de meest overeenkomende karakters is ‘Dear Prudence’, alleen de hoofdletter E komt daar niet mee overeen. Dus jouw logo gebruikt (denk ik) een combinatie aan fonts, wat wel heel toevallig zou zijn als H&M precies diezelfde combinatie gebruikt.

  Is het een optie om contact op te nemen met degene die het logo voor je gemaakt heeft? Als het wél 1 font is geweest, ben ik heel bang dat het moeilijk gaat worden om er iets tegen te doen. Aangezien een font door iedereen gebruikt mag worden. Als het echter wel om een combinatie van fonts gaat, denk ik dat je wel iets hebt om op te staan.

  Sorry voor dit vage lange verhaal, maar ik vind ’t zo een gek iets dat ik hoop dat ik je een beetje kan helpen. Als blijkt dat degene die het logo voor je heeft gemaakt meer dan één font heeft gebruikt, dan zou ik zeker de media opzoeken. Misschien wat heftig, maar dan heb je wel wat om op te staan denk ik. Humberto wil je vast wel ontvangen ;). Ook kleine bloggers mogen niet onderschat worden!

  1. Hi Mylou! Thanks voor je reactie, ik ga er even achteraan! Zie inderdaad dat die E niet lijkt op mijn E. Gek. Ik weet eerlijk gezegd ook niet hoe het originele lettertype heet, wel dat er een open lettertype is gebruikt en met de hand is aangepast (andere verschillen tussen de letters, andere tweede e, etc.). Dat lettertype heb ik verder geen rechten op, dus juridisch kunnen ze zichzelf er vast wel onderuit ‘lullen’. Ben benieuwd! En over het telefoongesprek, ik vond het zo nietszeggend dat ik het denk ik wel kan gebruiken. Zij namen mij ook op hahaha. Thanks voor je adviezen! X

  2. Je mag je eigen gesprekken altijd opnemen. Ook zonder dat te melden aan de ander. Of dat netjes is, is een tweede, maar dat is *wettelijk* gezien gewoon toegestaan.

   Moet alleen met het publiceren ervan oppassen dat het niet onder smaad valt, of dat je ermee gaat chanteren, want die dingen zijn wel strafbaar. Maar als van die dingen geen sprake is, is er geen wet die je verbiedt dit te doen.

 4. Hallo Elfi,
  Gewoon een zaak aanspannen tegen dit ontwerp. Jij of de ontwerper van jou logo heeft het auteursrecht. kijk eens naar zennlaw.nl . Zorg voor een grote schadevergoeding. Geld is niet belangrijk, zij verdienen miljoenen met jou ontwerp. Niet bang zijn voor de confrontatie, zoals het nu lijkt sta je gewoon in je recht.

  Succes.

  Jorrit
  Communicatievormgever

  1. Hi Jorrit! Thanks voor je reactie, heb ook even op je site gesnuffeld :). Probleem is dat het met auteursrecht wel eens heel lastig kan worden, omdat het lijkt op een openbaar lettertype. Maar ik ga zeker wat advies inwinnen. Super bedankt voor je reactie!

 5. Hee! Superdom dit, dit is gewoon precies hetzelfde! Ik heb er zelf geen verstand van, maar weet dat de blogger Toeps (FashionMilk) net zoiets heeft gehad, maar dan met een foto en ik geloof Bershka. Misschien kun je contact opnemen met haar en kan zij jou adviseren? Succes! Robin

 6. er zijn wel advocatenbureaus die een gratis spreek uur hebben, of een bezoekje aan het juridisch loket is zeker de moeite waard. echter als H&M al een copyright hebben op text/logo dan wordt het heel lastig.. veel succes, ik hoop voor je dat je je recht krijgt.

 7. Hey Elfi, in Nederland moet je een logo registreren https://www.boip.int/ als je wilt dat niemand het kan gebruiken. Helemaal als je een reeds bestaand lettertype hebt gebruikt. Het kan namelijk zelfs zo zijn, dat bij de voorwaarden van het font wordt aangegeven, dat het niet voor commerciële doeleinden gebruikt mag worden tenzij er een licence fee betaald wordt.

  Overigs moet je ook nog kunnen aantonen dat jij eerder was met jouw logo. Kun je dat? Timestamp van je file wellicht?

  Vervelde zaak, helemaal tegen zo’n groot log bedrijf.

  Sterkte,

  1. Hi LVF! T
   Ik heb inderdaad gehoord dat je het kunt laten registreren. Helaas ben ik maar een student en heb ik geen 250 euro klaarliggen om iets te laten vastleggen. Ik verdien niets aan mijn blog.

   Het logo is gemaakt bij een groot reclamebureau, dus dat is allemaal netjes geregeld met de maker van het lettertype. Het is overigens een inspiratie geweest, mijn logo is niet te krijgen in een bestaand lettertype.

   Dan kan ik zeker! En heb ik ook al klaarliggen, just in case haha.

   Tja, wat kan een blogger tegen H&M? We’ll see!

   Super bedankt voor je leerzame reactie! Erg lief dat iedereen zo meedenkt :).

   Liefs!

 8. Hoi Elfi, het logo lijkt wel heel erg gemaakt in Jenna Sue. Een gratis lettertype. http://www.dafont.com/jenna-sue.font. Ik weet niet hoe dat juridisch zit verder. Zoals ik het hier zie lijkt het erop dat H&M het originele lettertype heeft gebruikt en dat er bij jou een schaduw achter zit en de letter iets dikker is gemaakt. Daarmee worden het toch 2 andere logo’s.

  1. Ah Sya, ik zie jouw reactie nu pas:)) Had dat vandaag ook uitgeplozen.

   Maar er zijn (vooral binnen de handgeschreven versies) zoveel oerend slechte fonts…deze steekt er positief bovenuit. Dus niet verwonderlijk dat het bureau van H&M die ook heeft gekozen. Blijft toeval, maar gezien de regelmatig voorkomende term “Elfie Selfie” nou ook weer niet echt verwonderlijk.

 9. Verder vind ik het lastig hoor. Het is wel jouw logo met de specifieke tekst zo geschreven. Dat zou je moeten laten uitzoeken. Maar heel erg origineel is het gebruikte font dus niet. Dus kan er makkelijk toevallig iemand op hetzelfde idee komen.

  1. Hi Sya!

   Ik weet niet of je echt makkelijk op hetzelfde idee komt. Ik vind het allemaal een beetje te toevallig, de combinatie van woorden en het lettertype.

   Yes, H&M is een enorme partij en ik ben een startende blogger. Is toch wel een verschilletje haha.

   Thanks voor de reacties en het meedenken! :) Lief!

   1. Dag Elfi,
    Het lijkt idd allemaal iets te toevallig maar Jenna Sue is best een ‘bekend’ handwritten font. Ik zelf als ontwerper heb dit lettertype ook al een paar keer gebruikt als ik een handgeschreven effect wil. Dus misschien is het wel echt gewoon toeval. Al vind ik wel dat ze je een gratis trui zouden moeten sturen! Gewoon omdat het toch best leuk is dat jou logo er (bijna) op staat en voor publiciteit (voor zowel jou als H&M) is het ook niet mis ;)

 10. Ik heb het zelf gedeeld op mijn FB en daar een wat genuanceerder verhaal op gezet: ” Ze is een kleine partij en daar zal een rechter rekening mee houden. Ook zal H&M zeker aandragen dat er toeval in het spel was omdat het om een bestaand en gratis lettertype gaat. Maar het is wel heel toevallig ook precies dat woord in dat lettertype. In die zin staat ze wel in haar recht. H&M had hier research kunnen plegen. Zou hen sieren als ze een gebaar maakten.” Er komt behoorlijk wat op je af denk ik. Ook negatieve aandacht. Maar je hebt gewoon een punt. En ik wens je heel veel succes!

  1. Thanks voor het delen! Ik ben inderdaad niet uit op een vergoeding o.i.d., met iets kleins zou ik al heel erg blij zijn geweest.
   En ja, het is best wel heftig momenteel haha! Maar ik weet dat ik nog meer aandacht nodig heb, dus we gaan gewoon door :) Thanks nogmaals!

 11. Wat bizar dat dit zomaar gedaan wordt, dat kunnen ze echt niet maken. Je zegt zelf dat je niet uit bent op een vergoeding, maar juridisch gezien mag je dit volgens mij wel gewoon vragen! En dat is je goed recht. Maar ik zie in de comments dat je in elk geval al wat media aandacht krijgt, heel goed dat je die stappen hebt ondernomen (en leuke bijkomstigheid is de extra bezoekers voor je blog natuurlijk ;) ) Ben benieuwd hoe het nu allemaal verder gaat! x

  1. Bij nader inzien… Ik dacht eerst dat het logo speciaal voor jou ontworpen was. Je bevestigt dat je logo inderdaad een bestaand lettertype is, maar je zegt dat het door het reclamebureau met de hand is aangepast. Ik wil niet vervelend doen, maar ik denk niet dat dat helemaal waar is. Kijk maar eens hier:
   http://www.dafont.com/jenna-sue.font?text=Elfie+Selfie&psize=l

   Het font zelf, zonder enige aanpassing, is precies jouw logo. Denk dus toch dat het (helaas) stom toeval is en dat je er niks tegen kan beginnen.

   Vind het wel vreemd dat een groot reclamebureau dan claimt dat ze het ontworpen hebben. Terwijl het een kwestie is van lettertype downloaden :’) Ik hoop niet dat je er al te veel voor betaald hebt (niet dat je logo niet mooi is, ik vind het prachtig, maar het is dus niet bepaald handgemaakt…)

   1. Maakt niet uit of een bestaand lettertype is gebruikt want uiteindelijk gaat het om het “woordbeeld”. Hierbij wordt in juridische zin gekeken of er verwarring of verwisseling kan ontstaan als 2 logo’s zo sterk op elkaar lijken. Dus zelfs de extra e in Elfie hoeft daarbij niet een doorslaggevend argument te zijn om H&M vrij te pleiten.

  2. Ja, dat is zeker leuk! Ik sta inmiddels op de site van het AD, MetroNieuws, NOSop3 en RTV Noord-Holland. En ik was net bij Coen en Sander in de uitzending! Wat een dag haha.
   Ik hou je op de hoogte! Thanks voor de support <3.

   1. Waarom zouden ze iets moeten doen als het toeval is? Dus als iemand naar jou toe komt en zegt “het woord elfie selfie heb ik verzonnen en jouw blog heet elfi selfie dat lijkt er op.” Dan moet je die persoon dus ook compenseren?

    1. Nou erkennen dat het wel erg op elkaar lijkt is al genoeg hoor, ik ben niet uit op een compensatie o.i.d. :) Maar ik heb inmiddels een aantal deskundigen die mij hiermee helpen, dus we zullen zien!

 12. Als je in zweden of amerika zoekt op google krijg je andere plaatjes sites enzo, word aan je land aangepast. H&M was wl beleefd zo zien we in je filpmje ook al zeg je op t einde van niet. Lettertype bestaat gewoon. Gaten in je verhaal. Allemaal voor aandacht en om iets te krijgen can HM!!

  1. Sarah, ze waren misschien wel netjes, maar ze hebben het niet netjes afgehandeld. Het is misschien stom toeval, ze hadden haar ook even tegemoet kunnen komen om toch nog een tevreden klant te hebben. Ik snap dat ze dit online zet. Het is haar blog, de wilt iets kwijt en het is gewoon bizar!

  2. H&M had me wel iets leuks of ludieks kunnen aanbieden, gewoon voor het gevoel. Ik deel dit verder niet om de aandacht op mijn blog haha, ook al mag je natuurlijk zelf een mening daarover hebben. Ik ben de afgelopen tijd honderden keren getagd en aangesproken op deze trui en ik vond het tijd om open te zijn met mijn lezers :)

 13. Wat een bizar verhaal! Ik vraag me af of H&M al iets gereageerd? Ik zag dat je video ondertussen ook op de metro stond! Ik ga hem even delen in mijn bloggers groep.

  PS. Wat ben je leuk op video!

 14. Wat slim dat je alle reacties die niet aan jouw kant staan verwijdert. Je vraagt zélf om onze meningen. In mijn ogen was mijn reactie niet lullig of gemeen, maar gewoon een feit over het lettertype. Iedereen mag het gebruiken, dus H&M ook. Het is echt niet dat ik niet WIL dat jij gelijk krijgt, en ik vind het ook knap lullig voor je dat dit is gebeurt. Ik zou het zelf ook niet leuk vinden! Maar er is gewoon weinig kans is dat je in deze situatie je gelijk gaat krijgen. Dat is het risico van gratis fonts. Maar goed, als je dat niet gelooft en je tegen h&m wil strijden tot je een ons weegt, ga je gang. Denk alleen dat het verspilde moeite is, helaas.

  1. Hi Mandy! Ik heb helemaal geen reactie van je binnen gekregen, excuses! Ik hoef ook niet per se gelijk, maar een kleinigheidje van H&M was wel leuk geweest. Dan had je mij hier niet over gehoord! Dat de media het nu zo groot oppakken, tja.

 15. hee elfi
  ik zag je filmpje voorbij komen je noemt daar in dat je de blog een paar maanden hebt maar de kleding op een ontwerp afdeling word meestal al een jaar van te voren of zelfs nog langer ontworpen dit weet ik omdat ik zelf op zo’n afdeling werk maar dat betekent dat toen de trui ontworpen werd jou logo waarschijnlijk nog niet bestond ik denk persoonlijk echt dat het puur toeval is
  ook vind ik het best netjes hoe ze je behandeld hebben ze hebben niks fout gedaan
  je hebt in ieder geval wel veel gratis reclame voor je blog op deze manier ;)

  1. Hi Mariska! Ik weet niet of deze collectie echt zo lang van te voren is ontworpen, aangezien Katy Perry er aan heeft meegewerkt. Hier heeft H&M verder niks over gezegd, dus ik weet het ook niet zeker. En ja, het kan stom toeval zijn! Nog steeds. Maar een kleinigheidje was wel leuk geweest :)

 16. Als de ontwerper idd jouw logo heeft gekopieerd zou ik eens gaan zoeken naar page views in eerdere maanden vanaf Stockholm. Weet niet of Google analytics ook op IP kan filteren?

  Het zou in ieder geval je verhaal wel kracht bij kunnen zetten.

  Suc6

 17. Heel netjes geprobeerd op te pakken, maar dit lijkt niet echt te werken. Kijk eens naar het juridisch loket bij jou in de buurt, zij kunnen ze ongetwijfeld helpen. Daarnaast, kijk eens of je een rechtbijstandsverzekering hebt of dat je ouders er misschien een voor je hebben, dan kun je die misschien inschakelen. Anders is het wel een goede om af te sluiten!

 18. Je wilt H&M niet aanklagen maar bent wel boos en wil er volop aandacht aan besteden ?
  Wat wil je dan bereiken ? Dat ze zeggen dat ze de inspiratie van jouw blog hebben gehaald ?
  Er zijn zoveel verschillende lettertypes dus waarom zou het geen toeval kunnen zijn ?
  Elf en elfie zijn veel voorkomende woorden rond deze tijd in het buitenland en selfie komt ook over de hele wereld voor… Dus als je ze niet wilt aanklagen laat het dan gewoon gaan
  Maar goed dat is mijn mening…

  1. Nou het lastige was dat ik het bijna niet kon laten gaan. Mijn blog werd non-stop verbonden aan H&M en ik vond dat ik het wel moest uitspreken op mijn blog. Ik wil bereiken dat ze in ieder geval erkennen dat het wel heel erg op elkaar lijkt, ik heb helemaal geen zin in een rechtszaak joh. We zullen zien hoe het afloopt!

 19. Hee Elfi. Wat een klotezooi allemaal ja!

  Ik ben zelf ontwerper en vind de verklaring van H&M daarom ook erg onprofessioneel. Als ontwerper ben je namelijk altijd op zoek naar het maken van unieke content (mag ik hopen) en hoewel je niet het wiel opnieuw kunt uitvinden is het wel een standaard om iets te maken waarvan je zeker weet dat het niet identiek is aan een al bestaand ontwerp.

  Nu kan ik begrijpen dat lettertypes op elkaar lijken en veel ook vrij te gebruiken zijn. Een lettertype is heel typerend voor een ontwerp en dat kan er dus voor zorgen dat iets bijna identiek lijkt. Ook kan ik begrijpen dat je als ontwerper niet alles wat ooit eens is gemaakt gezien kunt hebben (we zijn ook maar mensen) maar het feit dat deze ontwerpers voor een grote winkelketen werken maakt het daarmee wel een gigantische blunder. Je verwacht toch dat zij grondige research doen.

  Conclusie; het zou best kunnen dat het ze is ‘overkomen’ maar van zo’n grote keten verwacht je dan wel een compensatie, en niet een dom mailtje met een excuus.

  Heb je al gekeken wat je juridisch hier tegen kan doen?

  Liefs Leoni

  1. Hi Leoni!
   Nou, zeg dat wel haha! H&M zegt zelf ook altijd research te doen, voordat ze een ontwerp publiceren, maar zijn mijn ontwerp daarbij niet tegengekomen.
   Alsnog, het kan stom toeval zijn, maar je verwacht inderdaad wel iets achter van zo’n grote keten.
   Ik ben met een aantal deskundigen hierover in gesprek en ik laat het zo snel mogelijk weten op mijn blog als er schot in de zaak zit!
   Thanks voor je reactie :)
   Liefs!

   1. Ik leer nu bij psychobiologie op de UvA over cryptomnesia; een persoon denkt een originele/nieuwe gedachte te hebben maar in werkelijkheid herinnert hij zich eerder geleerde informatie. Hierdoor wordt onbedoeld plagiaat in de hand gewerkt. Dit komt in dagelijks leven vaak voor, een bekend voorbeeld is Beatle George Harrison die met “my sweet lord” onbewust plagiaat pleegde op “He’s so fine” van de Chiffons door een vrijwel identieke melodie te gebruiken. Wat de rechter uiteindelijk oordeelde kan ik zo snel niet vinden(was nogal een slepend proces), maar misschien kan je het opzoeken en meenemen.

    1. Wauw, wat interessant! Ga er zeker even over lezen. Ik word nu door een hele hoop deskundigen geholpen om alles goed uit te zoeken en ik zal dit zeker even aan ze meegeven ook. :) En wat leuk dat je aan de UvA studeert! Wie weet ontmoeten we elkaar ooit!

 20. Nog een keer: in juli kondigde Katy Perry op haar instagram al de samenwerking met h&m aan daarop droeg ze al een trui uit de collectie!! Collectie was dus al af en waarschijlijk was alles al opgenomen. In juli!!

 21. In eerste instantie dacht ik dit lijkt zoveel op elkaar dit kan geen toeval zijn. Maar nu bekend is dat er een font bestaat met dit lettertype is het opeens een heel ander verhaal.

  Hoe langer en beter je naar de twee woorden kijkt hoe meer verschillen je kan vinden.
  Zo lijkt bij hun de lus van de L langer te zijn. Lijkt het streepje van de eerste F aan de voorkant iets langer bij hun. Zie je bij de S al helemaal een verschil. Bij jouw logo zit er een bolling in de S en bij de trui is het meer hol als je snapt wat ik bedoel. De tweede L lijkt op de kersttrui van onder schever te staan en de stand van de tweede f is ook iets schever. Als je echt goed gaat kijken kan je best wat verschillen opmerken.

  Ik heb er niet heel veel verstand van, maar het zou dus wel puur toeval kunnen zijn.
  Als je al deze verschillen ziet zou het best kunnen dat hun gewoon het standaard bestaande font hebben gebruikt en hij in jouw geval inderdaad nog iets aangepast is.

  1. Haalt trouwens niet weg dat het vervelend is en dat ik best snap dat je er last van kan hebben omdat mensen het aan jouw blog gaan linken. Maar je kan het ook weer positief bekijken. Ik had bijvoorbeeld nog nooit van jouw blog gehoord en heb nu door een artikel op een nieuws website jouw blog wel ontdekt. Je hebt er wel heel wat publiciteit bij.. Al is het natuurlijk nog afwachten of al die nieuwe lezers ook blijven hangen en terug blijven komen. Ik hoop het voor je.

   1. Ik bekijk het zeker positief momenteel, de reactie van hun is alleen vervelend. Eerst kan er niks worden gedaan, maar wanneer het AD belt, word ik ineens aardig en leuk behandeld. Tja. Dan is het leuke er voor mij ook wel af.
    We zullen het zien! Ik was al blij met mijn vaste lezers voor deze commotie, maar wat extra is altijd leuk!

  2. Klopt, het kan het bestaande font zijn geweest, nog steeds is het dan ontzettend toevallig. Maar het kan nog steeds dat H&M er eerder mee kwam en dat ze mijn logo nog nooooit hadden gezien. We zullen het zien! Achter de schermen zit ik er bovenop :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *