Storytime #8: De OmaZoeker

Persoonlijk ben ik dol op vuurwerk. Magische kleuren in de lucht, het geknal en de gezelligheid ervan. Mijn oma van mijn vaders kant (die ik helaas nooit heb gekend), was er van overtuigd dat het geknal van vuurwerk de boze geesten zou verdrijven. En dus steekt mijn familie elk jaar traditiegetrouw gigantisch veel vuurwerk af. We nemen het zekere voor het onzekere, zeg maar.

Ik ben dan ook geen voorstander van het afschaffen van vuurwerk. Als je er voorzichtig mee om gaat en netjes afsteekt op de afgesproken tijden, dan kan er niet zoveel misgaan. Wij zorgen er ook elk jaar voor dat alles veilig verloopt. We kopen een schietstation voor de vuurpijlen, we lopen allemaal met zo’n belachelijke vuurwerkbril rond en we staan altijd netjes onder de carport, zodat de minder ambitieuze vuurpijlen niet op onze hoofden kunnen landen. Want hè, safety first!

Nu denk je vast: nou, die Voorhuizen zijn zo voorzichtig, daar gaat zeker nooit iets mis! Klopt. Iedereen heeft al zijn vingers nog. Maar één keer ging het toch echt bijna mis.

Met mijn vader sla ik elk jaar het vuurwerk in. Ik wijs lukraak naar wat dingen met een fancy naam (serieus, hoe komen ze op die belachelijke namen? Golden burst? The Great Lion? Exclusive party?) en mijn vader vraagt de verkoper om advies. Want we moeten natuurlijk het mooiste en grootste vuurwerk binnenslepen.

Zelf ben ik dan niet zo van het knallen. Het moet er vooral mooi uitzien, de knal vind ik altijd een beetje zinloos. Maar mijn vader is stiekem nog een kind en wilt altijd de grootste knal van de buurt hebben. En dus viel zijn blik op een voorwerp in de vitrine. “Is dat een enorm rotje?” vraagt hij aan de deskundige vuurwerkverkoper. “Ja zeker meneer, het zorgt gegarandeerd voor een gigantische knal!” riep de verkoper blij. Mijn vaders ogen beginnen te glimmen. “En gooi je dat gewoon weg? Of moet je het vastzetten?” vraagt hij. Want hè, safety first. “Nee, dat gooi je gewoon uit de losse pols weg!”

Na de nodige champagne en het aftellen, rent iedereen naar buiten om het vuurwerk te bewonderen. De mannen pakken meteen het vuurwerk erbij en met mijn oma en moeder probeer ik de sterretjes aan te krijgen, want stiekem voelen we ons wel prima onder de veiligheid van de carport. Het vuurwerk is prachtig, de sfeer is goed. De buren hebben zich bij ons verzameld om naar het vuurwerk te kijken. En dan besluit mijn vader dat het tijd is voor een goede knal en pakt hij zijn nieuwste aanwinst erbij.

Uit de losse pols wordt het megarotje de straat op geslingerd. Ik stop alvast mijn vingers in mijn oren en kijk met samengeknepen oogjes naar het nieuwe vuurwerk. Maar dan gebeurt er iets onverwachts.

Uit het megarotje komt geen knal, maar een pijl. In mijn adrenaline zet ik drie stappen opzij en mijn moeder duikt weg achter een bosje. Maar oma heeft niks door en staat heel rustig te kijken naar het sterretje in haar handen. Met een rondvaart komt de pijl op haar af. Vol angst kijkt iedereen naar oma. Dat oma slachtoffer moet worden van een vuurwerkincident, dat is wel heel triest.

Maar dan schiet de pijl onder oma’s benen door. Oma kijkt niet op of om. Nog geen seconde later ontploft hij onder onze veilige carport. Terwijl de hele familie naar oma rent om haar te troosten, vraagt oma zich af waar de commotie vandaan komt. Want oma had niks door. Die keek naar het sterretje.

Achteraf hebben we het megarotje vernoemd naar OmaZoeker. Leek ons toepasselijker. En de vuurwerknamen zijn toch altijd een beetje gek. Dus dit kan er nog wel bij. Wat hebben we hiervan geleerd? Je bent een rund als je met vuurwerk stunt? Nee, vertrouw nooit een vuurwerkverkoper, probeer al het gekke vuurwerk eerst uit op een veilige afstand en probeer altijd wijdbeens te staan. Want dan kan de OmaZoeker nog onder je door.

Fijne zondag!

Heel veel liefs,

Elfi(Selfie)

2 thoughts on “Storytime #8: De OmaZoeker

  1. Hilarisch verhaal! Ik hoop dat iemand toch wel even naar de vuurwerkverkoper is gegaan om te zeggen hoe het precies zat met het mega-rotje/omazoeker. Ze mogen daar best weten dat verkeerde informatie voor gigantisch gevaarlijke situaties kan zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *