Hoe kies ik een studie?

Keuzes maken vind ik lastig. Niet de kleine keuzes, maar de grote levenskeuzes, zoals waar ik zou willen wonen, welke opleiding bij mij past en welk dier mijn lievelingsdier is (ik twijfel tussen de pinguïn, de panda of het stokstaartje).

Nee maar serieus, ik zou het fijn vinden als sommige keuzes gewoon voor mij gemaakt zouden worden. “Elfi je gaat communicatiewetenschap studeren. En dat vind je leuk.” Dan zeg ik: okay. Prima. Geen probleem.

Maar als je mij een lijstje met honderden opleidingen voorlegt krijg ik spontane paniekaanvallen. Want hoe weet je nou dat je dat daadwerkelijk leuk gaat vinden voor de langere termijn? Een opleiding kiezen is geen lachertje, het bepaalt een gigantisch deel van je toekomst. En daarom kreeg ik spontane bindingsangst toen ik mijn keuze moest opgeven, 3 jaar terug.

Voordat jij nu ook helemaal flipt: hoeft niet. Want als je het goed aanpakt dan weet je binnen no-time wat je graag zou willen doen. En zelfs als het dan niet is wat je had verwacht: je kunt altijd nog stoppen en het nog een keer proberen! No problemos.

  1. Maak een paar van die gekke testjes

First things first: om te ontdekken welke opleiding je leuk vindt, moet je eerst uitvogelen wie jij eigenlijk bent als persoon. Wat zijn je interesses? Wat trekt je aan?

Om dit proces wat makkelijker te maken zijn er allerlei testjes en dingetjes ontwikkeld. Deze kun je op internet doen, maar ook gewoon aanvragen op je school. Vul er een aantal in en bekijk de resultaten.

  1. Pak de lijst er maar bij

Mijn moeder was zo lief om voor mij de KeuzeGids Universiteiten van dat jaar te kopen. In deze gids kun je alle opleidingen POEF achter elkaar bekijken, per interessecategorie. En ook heel handig: je kunt bekijken hoe groot de baankans is, hoe groot het slagingspercentage is en wat andere studenten vinden van die opleiding. Daarnaast geven ze ook scores aan scholen en worden alle voor- en nadelen belicht. Ze zijn er voor zowel MBO, HBO, WO en Master opleidingen. Geniaal handig boek dus. Ik heb trouwens geen sponsordeal met ze. Voor de duidelijkheid.

Maak een lijstje van de dingen die je keileuk lijken. Lees je even goed in op de opleiding. Daarna zoek je uit waar je dit precies kunt volgen en ga je online op jacht naar open dagen. Tijd om te gaan koekeloeren!

  1. Open dagen afstruinen

Op een open dag doet elke opleiding zich beter voor, maar op zich kun je aardig inschatten of het je leuk lijkt. En meestal weet je binnen no-time of het je boeit. Bij mij verliep het als volgt:

Dingen die ik stom vond

Duurt zo’n presentatie eigenlijk altijd zo lang? Goh. Ik vraag me af of ik een dutje zou kunnen doen op deze collegebank. Zou ik dat even uitproberen? Of is dat stom? Op zich is het wel relevant toch? Ah yes. Het is over. Waar is de gratis catering?

Dingen die ik leuk vond

Hee. Dit is best interessant. Ik voel me niet eens slaperig. Misschien vind ik dit wel leuk.

Tadaa. Nee serieus, ik viel vaak bijna in slaap, behalve bij onderwijskunde, pedagogiek en communicatiewetenschap. Top! Nu kon ik me hier nog meer in gaan verdiepen.

Het uitkiezen van de universiteit was een andere zaak. Als sinds ik heel klein ben roep ik al dat ik later in Amsterdam zou gaan wonen. Nu moest ik van mezelf ook op andere plekken kijken, zoals Nijmegen en Utrecht, maar stiekem wist ik dat ik mijn keuze altijd op Amsterdam zou laten vallen. Hier heb ik aardig wat kritiek op gehad, want ‘je moet je studie niet uitkiezen voor de plek’. En dat snap ik. Maar als ze je studie op verschillende plekken aanbieden, ga dan lekker voor wat je hartje roept.

Mijn hartje riep Amsterdam. Dus struinde ik wat dagen rond op de VU en de UvA. Bij de UvA was het liefde op het eerste gezicht. Bij de VU vond ik het allemaal te zakelijk. En dus werd de UvA mijn favoriet in de race.

  1. Stalk de opleidingen naar keuze

Prima, je hebt een aantal dingen die je leuk vindt. Tijd om te kiezen!

Ik vond drie studies leuk: pedagogiek, onderwijskunde en communicatiewetenschap. Op zich was dit geruststellend, want bij alles zou ik wel een soort van gelukkig worden. Maar er moest natuurlijk wel gekozen worden. En dus bekeek ik de baankans en de beroepen die je zou kunnen uitvoeren, als je de studie hebt afgerond.

Voor mij bleek al snel dat onderwijskunde niet iets was waarmee ik de hele dag bezig zou willen zijn. De stof vond ik interessant, de praktijk veel minder. Pedagogiek was op zich prima, maar communicatiewetenschap was ontzettend breed. Ik zou alles wat met media te maken heeft kunnen doen. Ik kan de politiek in, marketing, journalistiek, tv, radio, public relations, bedrijfscommunicatie, noem het maar op. En voor iemand die niet zo goed kan kiezen, was dit fantastisch.

En dus ging ik een dagje meelopen. Dit is een super goed idee, want hier zie je de harde waarheid van een opleiding. Niks geen poespas, maar gewoon 2 uur lang hoorcollege volgen.

Dan komt nu de belangrijkste vraag: viel je in slaap onder je meeloop dag?

Niet?

party-popper

GEFELICITEERD!

JE HEBT EEN OPLEIDING GEVONDEN!

En nu niet teveel nadenken. Je instinct heeft meestal gelijk over dit soort dingen. Laat je hart de weg leiden en ga voor een opleiding die je aanspreekt. Als het niks wordt, kun je gewoon stoppen in februari. En dat is ook helemaal niet erg. Veel succes!

Heel veel liefs,

Elfi(Selfie)

One thought on “Hoe kies ik een studie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *