Doctor Love: Mijn mening over vreemdgaan

Je hele leven samen zijn met één persoon. Kan dat? Het antwoord hangt waarschijnlijk af van je ideeën over monogamie. Eén partner hebben lijkt voor sommigen toch een groot probleem te zijn. Met websites zoals SecondLove en apps als Tinder, wordt vreemdgaan steeds iets makkelijker gemaakt. Vandaag leek het me tijd om jullie een advies te geven over trouw aan elkaar zijn binnen een relatie.

Iemand die ik ken biechtte laatst aan mij op al een paar weken consistent vreemd te gaan. Mijn mond viel open. Het stel in kwestie was al jaren samen en dit was echt het laatste wat ik had verwacht. Langzaam probeerde ik de situatie in kaart te brengen, met een stortvloed aan vragen. Weet je partner dat je vreemdgaat? Nee. Hebben jullie een open relatie? Nee. Zou hij of zij openstaan voor een open relatie? Nee. Maar voel je je dan niet schuldig? Nee.

Toen ik nog een puberende Elfi was had ik ooit een vriendje waarvan iedereen wist dat hij vreemdging, behalve ik. Toen het uitging vertelde een vriend aan mij in vertrouwen met wie hij allemaal stiekem had afgesproken, in de tijd dat we samen waren. Ik was witheet en ik voelde me gigantisch bedrogen. Mijn vertrouwen in de mensheid kelderde als een baksteen en op het eerste moment dat ik hem weer zag (op een schoolfeest, nota bene) gooide ik subtiel mijn wijntje vanaf het balkon over zijn arrogante rotkop.

Vreemdgaan is iets wat niet in mijn boekje thuishoort. Ik ben al meer dan drie jaar trouw aan mijn vriend en ik zou echt nooit, maar dan ook nooit, met mijn vingers aan iemand anders gaan lopen zitten, zonder dat hij het weet. In mijn mening is je relatie gewoon uitgeblust, als je behoefte krijgt aan een ander. En in mijn mening, moet je dat dan eerlijk naar elkaar uit spreken en uit elkaar gaan. Niet elkaar gaan lopen bedriegen. Dan worden er mensen gekwetst, kunnen mensen hun vertrouwen in de liefde verliezen en dat is ontzettend onnodig.

Iemand anders in mijn omgeving (spannend he, al die anonimiteit) heeft een ander beeld van monogamie. Volgens hem kun je meerdere partners in je leven hebben. Met de een kun je leuk reizen, met de ander kun je weer beter praten. Als iedereen zich bewust is van de situatie, dan is dat een prima manier van liefhebben. Want volgens hem, kun je niet gelukkig worden met dezelfde partner voor de rest van je leven.

In mijn hoofd speelde Mambo numer five: ‘A little bit of Monica, in my life! A little bit of Erica, by my side! A little bit of Rita is all I need! A little bit of Tina is what I see!’

Kijk, dit idee past niet bij mij als mens. Ik weet niet of je altijd bij dezelfde partner kunt blijven. Mensen groeien uit elkaar, dat gebeurt nou eenmaal. Maar eerdere partners tegelijk? Lijkt me hopeloos ingewikkeld. Ik vond het wel super eerlijk, dat hij er bij iedereen gewoon voor uitkomt. Als iedereen weet wat de situatie inhoudt en blij is met die situatie, helemaal prima. Niks mis mee.

Conclusie? Vreemdgaan is niet okay. Nooit. Een open relatie? Meerdere partners tegelijk? Vooral doen, als iedereen daar blij mee is. Maar mij niet gezien. Veel te ingewikkeld. Laat mij maar elke avond tegen dezelfde vent aankruipen. Lekker vertrouwd.

Heel veel liefs,

Elfi(Selfie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *