Een ode aan Stevie (the Wonder Cat)

In mijn ouderlijk huis had ik altijd katten. Eerst Tommie, toen Pooh. En toen ik verhuisde naar een groter huis in Utrecht, merkte ik toch dat ik het gezelschap van een harige compagnon miste. Ik zat veel alleen thuis te studeren of te werken en kattenpootjes maken dat soort dagen gewoon beter.

En dus was het tijd voor pure katten-propaganda.

De hele dag door stuurde ik Leon kattenfilmpjes, liet ik foto’s van asielkatten zien en vertelde ik hoe vreselijk en eenzaam het leven zonder kat was. Maar niks hielp.

‘Mag ik zeker de hele tijd de kattenbak schoonmaken. Dag. Je kunt hoog of laag springen, we nemen geen kat.’

Ik zuchtte, liet een traan, dreigde de kat van de buren naar binnen te lokken – maar ook (emotionele) chantage leverde in dit geval weinig op. Leon bleef bij zijn standpunt. Geen kat.

Totdat het dierenasiel in Utrecht het volgende bericht plaatste over ‘Indigo’:

Deze bijzondere en dappere kater heet Indigo. Hij is van straat gehaald en het is best knap dat hij het daar met zijn 15 jaar wist te redden. Dat niet alleen, Indigo bleek ook nog eens blind te zijn!

Nu moet u niet denken dat hij afgeschreven is, Indigo leeft zijn leven met volle teugen. Hij is een enorme knuffelkont, is voor zijn leeftijd nog hartstikke actief en kan zich heel goed redden ondanks dat hij niets ziet. Zijn snorharen, reuk en gehoor werken immers prima. In het asiel vind hij het best gezellig, maar een eigen thuis zou voor hem natuurlijk het einde zijn.

Kijk die oogies! Die pootjes! Die snuit!

Tegen beter weten in besloot ik Leon toch weer te taggen en de foto’s door te sturen.

‘How can you resist this. Hij is blind en keilief!’

‘Ok bel maar.’

Ik moest drie keer knipperen en mezelf flink knijpen, maar het stond er toch echt. Leon was gezwicht voor de meest manke kat van het asiel.

Een paar dagen later zette hij zijn eerste stappen in ons huis. Eerst dwars door de kattenbak, daarna een kleine botsing met de salontafel, om zichzelf vervolgens te verschansen in zijn luxe fleecemandje. Ik keek met tranen in mijn ogen naar het nieuwe hoopje vacht in mijn huis.

We noemden hem Stevie. Stevie the Wonder Cat (snap je hem?). Overigens gaan alle credits voor dit idee naar mijn persoonlijke branding-bureau, mijn vader. Thanks for that one.

En nu zijn we een halfjaar verder.

Liefkozend zeg ik altijd: ‘There’s nothing right about Stevie’. Hij heeft drie tanden over, geen haar meer op zijn oren, krakkemikkige heupjes, poept soms naast de bak, vindt wasbeurten overrated en botst geregeld nog tegen voorwerpen in huis aan.

Maar Stevie compenseert alles met liefde. Ik weet dat je het op basis van de foto’s misschien niet zou zeggen (Grumpy Cat 2.0), maar hij krabt en bijt nooit. Het enige wat ie wil doen is iedereen helemaal onder slobberen met liefde en aandacht. De hele dag keutelt ie achter ons aan, wil ie worden opgetild voor een vrijpartij en ‘s nachts kroelt ie tegen onze benen aan in bed.

Wanneer er bezoek komt besnuffelt hij iedereen uitgebreid, om zijn nieuwe vrienden daarna te achtervolgen naar de wc. Daar houdt hij een klein miauwconcert (want hoe durf je de deur dicht te doen? Echte liefde is kakken met de deur open!) om daarna vol overgave kopjes te geven en te snorren. Want als je lief bent tegen Stevie, is ie 100 keer zo lief tegen jou. Eeuwig vertrouwen in de mensheid, al was de mensheid nog zo shitty om hem op straat te zetten.

Het moraal van dit verhaal is als volgt.

Oude, gepensioneerde katten zijn minstens zo leuk als kittens. Dus wanneer je denkt over het nemen van een harig vriendje, kijk of informeer dan ook een keer bij een asiel. Neem een oudje in huis en geniet samen vanachter de geraniums. Want dat hebben ze wel verdiend.

Terwijl ik deze ode schrijf, is Stevie een ontzettende stinkdrol aan het bouwen op zijn bak. Alsof ie denkt: ‘Even compenseren voor dit zoetsappige gewauwel’.

Heeft ie ook goed.

Heel veel liefs,

Elfi(Selfie)

One thought on “Een ode aan Stevie (the Wonder Cat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *