Een tweelingbroer hebben – de 5 meest gestelde vragen

Op de eerste dag van mijn opleiding moest ik een bijzonder feit over mezelf opschrijven en in een potje stoppen. Iets wat nog niet iedereen daar wist. Door mijn hoofd schoten honderd dingen, want wat is er nou precies bijzonder aan me? Dat ik de rechterkant van mijn bovenlip kan optrekken? Dat ik uit de Achterhoek kom? Dat ik super goed ben ik karaoke?

Ineens wist ik het: dat ik een tweelingbroer heb, Victor. Dat is best bijzonder vind ik. Tenminste, als ik het aan mensen vertel word ik altijd overspoeld met vragen en opmerkingen. Vandaag beantwoord ik de vijf meest gestelde vragen voor jullie. Zodat jullie dat niet meer hoeven te vragen.

vicenik5

  1. Tweelingbroer? Maar?

De eerste verwarring komt altijd door het ‘broer’ deel.

“Broer?”

“Ja, broer.”

“Maar.. Maar hoe..”

“Twee-eiig.”

“Oh okee dus jij bent een meisje en hij een jongen?”

“Nee stiekem ben ik een vent, thank you very much. Ik ben amazing in drag inderdaad.”

Ik heb dit gesprek wel honderd keer gevoerd denk ik. Op de een of andere manier gaat iedereen er bij ‘tweeling’ meteen vanuit dat ik een zus heb en na ‘broer’ ontstaat er kortsluiting. Ik heb dus inderdaad een tweelingbroer. En nee, ik ben geen man.

vicenik3

  1. Lijken jullie op elkaar?

“Lijken jullie dan heel erg op elkaar?”

“Nou, eigenlijk niet.”

“Dus je bent eigenlijk gewoon broer en zus?”

“Nou, dat ook niet eigenlijk.”

Meest gestelde vraag: lijken jullie op elkaar? Nee! Victor en ik lijken totaal niet op elkaar. Er is nooit iemand geweest die spontaan dacht dat wij familie zijn, laat staan tweeling. Victor heeft krullend en dik haar, terwijl ik het dunste en steilste haar ter wereld heb. Victor heeft mega wimpers en bruin, grijze ogen, terwijl ik stompjes heb en groene ogen (Victor heeft alle leuke genen gekregen). We zijn wel lang. Dat doen we dan samen. Lekker alles van de bovenste planken kunnen pakken heeft een voordeel.

Ook qua karakter en interesses zou je ons niet snel broer en zus noemen. Vic heeft alle technische en wiskundige genen gekregen en is keigoed in alles met cijfers. Ondertussen krijg ik kramp van hoofdrekenen, maar ben ik weer wat beter in maatschappelijke en creatieve vakken. Terwijl ik me stort op communicatiewetenschap, studeert Victor gametechnologie. Nee, we zijn geen kopieën van elkaar. Niemand denkt zomaar dat wij uit dezelfde genenpoel komen.

vicenik4okee

  1. Telepathie

“Is het dan zo dat als jij pijn hebt, dat hij dat dan ook voelt?”

“Nee eigenlijk is dat..”

“En als je verdrietig bent, dat hij dat dan gewoon weet?”

“Nou weet je, eigenlijk is dat een..”

“Ik hoor dat ALTIJD over tweelingen!! Zo bijzonder zo’n band!”

Nope, geen telepathie bij mij en Victor. Wie heeft dit in godsnaam verzonnen? We kunnen heel goed doen alsof hoor, maar ik heb echt geen bovennatuurlijke connectie met hem. Denk dat we daar ook heel blij mee zijn. Zou wat worden. “Knijp eens in Victor’s arm! OH MAI GOD IK VOEL HET OOK.” Gekkigheid. Kan best zijn dat andere tweelingen daar last van hebben hoor, moeten ze ook lekker zelf weten. Maar wij doen niet mee. Niks daarvan.

vicenik8

  1. Wie is er dan ouder?

“Maar wie is er dan ouder?”

“Technisch gezien maakt dat niet zoveel uit hè.”

“Oh niet? Ik hoor HEEL VAAK over tweelingen dat de oudste dan toch volwassener is.”

“Och ja, maakt dat halfuurtje meer levenservaring zoveel uit? Kan niet wachten tot ik net zo oud ben als mijn broer! Pooohhhhh.”

Om je vraag ook maar meteen te beantwoorden: Victor is ouder. Don’t worry, dat heb ik vaak genoeg gehoord in mijn leven. Ik mag hem nooit broertje noemen (en dat doe ik dan stiekem toch altijd), met onze verjaardag is hij altijd ‘eerder jarig’ (ha, nu moet jij nog een half uur wachten Elfi!) en hij vindt mij echt zijn ‘zusje’. Maar dat doet ie alleen maar om mij te jennen.

Het komt misschien omdat ik de jongste ben: maar maakt het echt zoveel uit? Dat uurtje extra levenservaring? Ik vertel je dat ik tweeling ben, het hele idee is dat we op dezelfde dag geboren zijn, hoeveel verschil kan er nou tussen ons zitten qua leeftijd?

vicenik7

  1. Buddies for life

“Dus jullie zijn beste vrienden?”

“Wist je dat niet elke tweeling..”

“OMG HET LIJKT ME ZO LEUK OM IEMAND TE HEBBEN OM SAMEN MEE OP TE GROEIEN.”

Of Victor en ik beste vrienden zijn? Dat vind ik altijd een beetje een gekke vraag. We zijn geen beste vrienden, we zijn broer en zus. Maar ja, we kunnen het goed met mekaar vinden. Dat was en is echt niet altijd het geval. Iedereen heeft wel eens ruzie met zijn broer of zus en zo maak je ook wel eens ruzie met de andere tweelinghelft.

Samen opgroeien is best wel epic. Je bent nooit alleen, je hebt altijd iemand om mee rond te hangen. Alles hebben we samen gedaan, van zwemles tot aan het halen van onze examens. Zo probeerden de zwemleraren ooit om ons in aparte klasjes te zetten. Spontaan kon ik van stress niet meer duiken, laat staan blijven drijven. Toen ze me weer bij Victor neerploften, ging alles weer helemaal okay. Je hebt altijd iemand die hetzelfde meemaakt en die precies begrijpt hoe je je voelt.

Nu we beiden op kamers zijn, is onze band weer anders geworden en leer je elkaar weer wat meer waarderen denk ik. Victor komt soms pannenkoeken eten in Diemen, ik bel hem altijd als ik stress heb over mijn computer en we delen samen de liefde voor Doctor Who. En we gaan samen naar Kygo in de HMH! Jiehoe!

Ik hoop dat ik jullie brandende vragen heb kunnen beantwoorden. Ik kan een tweelingbroer zeker aanraden. Neem er vooral zelf eentje.

Vicenik

Heel veel liefs,

Elfi(Selfie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *