Uit huis tips

Inmiddels is het alweer 2 jaar geleden dat ik besloot om op mezelf te gaan wonen. Ik ben nog steeds heel erg gelukkig in mijn kleine paleisje, maar ik bedacht me ook dat het verhuizen niet heel makkelijk was. En aangezien de examens over zijn en velen van jullie waarschijnlijk ook op zoek gaan naar een huisje, leek het me leuk om mijn opgedane kennis met jullie te delen. Want hoe kom je aan een kamer? En wat heb je eigenlijk nodig? Ik ben er om je te helpen!

Het vinden van een woning

Ik hoop dat je inmiddels hebt bedacht waar je wilt gaan studeren. Mocht je er nog niet uit zijn, de Universiteit van Amsterdam is altijd leuk hehe. Als je het al wel weet (en dat hoop ik wel voor je), is het misschien handig om te gaan bedenken hoe je aan een huisje komt. In de grote steden zoals Amsterdam en Utrecht, is het handig om jezelf in te schrijven bij een woningstichting. Voor een klein bedrag word je dan op een wachtlijst gezet en hoe langer je ingeschreven staat, hoe groter je kans op een huisje wordt. Mocht je nog niet dit jaar uit huis gaan, maar al wel weten waar je wilt gaan studeren later, schrijf je dan toch even. Ik stond sinds ik 16 was op de wachtlijst en zelfs toen was het niet heel makkelijk om een woning te bemachtigen. Daarnaast zijn er ook veel Facebook pagina’s waar ze kamers aanbieden, zoals Woningen te huur in Amsterdam. En natuurlijk bestaan er ook sites zoals http://www.kamernet.nl, waarop ontzettend veel kamers worden aangeboden. Een account voor Kamernet is gratis, maar om te reageren moet je een abonnement afsluiten.

Als het je niet lukt om op tijd een kamer te vinden kan je het Student Hotel overwegen. Het Student Hotel is een vrij nieuw concept: je kan er als student een hotelkamer huren vanaf 440 euro per mand. Je moet boeken voor minstens 2 weken en je kan er maximaal een jaar blijven. Het StudentHotel wordt vooral gebruikt door internationale studenten, maar jij kan er natuurlijk ook prima even gaan wonen. Je krijgt altijd een eigen badkamer, maar voor een eigen keuken moet je meer betalen. Daarnaast zijn alle kamers voorzien van een flat screen televisie, wi-fi en airconditioning. En ook niet geheel onbelangrijk, in het hotel zit een restaurant, studieruimte en een fitness. Klinkt best ideaal toch? Ik hoor altijd veel positieve verhalen van de mensen die er hebben gewoond. Het StudentHotel zit in Amsterdam West, Amsterdam Centrum, Rotterdam en Den Haag.

hotel1

 

Ik woon zelf op Campus Diemen Zuid. Ik had de mazzel dat dit project net werd opgezet toen ik een kamer zocht, inmiddels schijnt er een wachtlijst voor te zijn. Maar je maakt zeker een goede kans, er vertrekken weer vrij veel bewoners omdat ze klaar zijn met hun studie. Want dat is de voorwaarde: je moet student zijn, anders mag je er niet wonen.

Ik kan de campus zeker aanraden! Het zijn zelfstandige kamers, dus je hebt een eigen keuken en badkamer. Daarnaast is alles op de campus aanwezig: een Albert Heijn, een wasserette, 3 restaurantjes, een winebar, een sportschool.. Je hoeft praktisch nooit de campus te verlaten. En als je dat wel wilt, de campus zit naast het Station Diemen Zuid en die heeft ook een metroverbinding. Binnen een kwartiertje sta je in Amsterdam!

campus 3

campus

What do you need?

Dit was toch wel mijn grootste vraag toen ik uit huis ging. Want waar moet je allemaal aan denken? Mijn eerste gedachten gingen uit naar mooie witte meubels en leuke kussentjes van H&M Home. Ik vergat dan ook een aantal praktische dingen, zoals een vergiet en een eierwekker. Wat bij mij hielp was een lijstje maken van dingen die je thuis bij je ouders gebruikt. Alles wat je vastpakt en wat vanzelfsprekend lijkt:  schrijf het op. Zo zorg je ervoor dat je niets vergeet!

kookwekker

Er bestaan online ook allerlei uitzet lijsten die je kan gebruiken, zoals hier en hier. Ik zou zelf toch nog even naar dit soort lijstjes kijken, want volgens mij staan er vrij veel overbodige dingen op, zoals een beschuittrommel en een ijsschep. En je hoeft echt niet alles meteen te kopen! Bij mijn eerste verjaardag in mijn eigen huis had ik nog geen taartvorkjes, maar normale vorken werken ook prima. En ik heb nog steeds geen beslagkom, maar ik heb wel een grote plastic bak die ik wou gebruiken als afwasteil. De afwasteil bleek overbodig en nu is het een beslagkom. Ook helemaal prima! En vraag natuurlijk aan je ouders of ze je willen helpen! Dat jij uit huis gaat is een vrij traumatische ervaring voor ze en ze vinden het echt niet erg om je een beetje te helpen. Vinden ze zelfs keileuk.

vorkjes

Planning

Plan een geruime tijd van te voren wanneer je je huisje gaat betrekken. Ik wou bijvoorbeeld per se mijn kamer af hebben voor de Intreeweek, zodat ik gewoon lekker in mijn eigen huis kon slapen. Plan daar andere activiteiten omheen, zoals een dagje Ikea en een bezoekje aan de CarpetRight of Formido. Ik ben destijds eerst een dagje naar de Ikea geweest om te kijken welke meubels ik mooi vond. En om matrassen te testen! Onderschat dit proces niet haha. Je moet even doen met dit matras, dus ga gerust een uurtje over matrassen rollen.

afbeelding2perfect

Daarna heb ik een plattegrond getekend van mijn kamer en daar, op schaal, de meubels ingetekend. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat een 140×200 bed wel ging passen, maar een 160×200 bed nooit. Neem hier je tijd voor, je wilt er niet ineens achter komen dat je meubels niet passen. Toen ik dat af had, heb ik online een bestellijst gemaakt. Aangezien ik weinig tijd had om te verhuizen, heb ik mijn meubels laten bezorgen door Ikea. Kost natuurlijk wel wat, maar je kan bijvoorbeeld de kosten voor een busje besparen. De dag voordat de Ikea kwam, heb ik mijn vloer laten leggen door CarpetRight. Dit kan je natuurlijk ook zelf doen, maar de mannen die dit dagelijks doen, zijn wel een stuk sneller.

afbeelding3

En dan is het ineens zover

Al je meubels staan in je kamer, je hebt een eierwekker en een vergiet. Je kan er tegenaan! En dan is het ineens tijd voor het eerste nachtje in je eigen huis of kamer. Voor mij was dit wel even gek. De eerste weken voelde het alsof ik in een hotelkamer woonde, alsof het niet voor altijd was. Het hielp mij heel erg om persoonlijke spulletjes neer te zetten: foto’s van je vrienden, een geurkaars uit je oude kamer, etc. Aan het begin zal je nog wel vaak teruggaan naar je ouders, maar het is toch wel fijn als je huis ook een beetje als thuis voelt. Ook vond ik het vroeger heel erg stil op mijn kamer, wanneer je thuis woont heb je meestal wel wat drukte om je heen. De stilte voelde dan ook niet prettig en ik heb de eerste weken non-stop de televisie aangehad. Gewoon, zodat het niet zo leeg voelde. Na 2 jaar ben ik hier wel van genezen hoor, maar aan het begin kan het echt helpen.

afbeelding5

Maar naast het gevoel van leegte is er ook ineens het gevoel van ultieme vrijheid! Jij bepaalt wat je doet en wanneer je het doet. Eten we pizza als ontbijt? Sure, why not. Televisie kijken onder het eten? Sure, why not. Het huishouden verslonzen? Sure, why.. NEE. Verdikkie. Vieze student! Je huis of kamer schoon houden is heel stom en je hebt er nooit zin in, maar geloof me, het is wel fijner als je het gewoon doet. Ik heb een tijdje bijvoorbeeld elke woensdag in de ochtend schoongemaakt, of je doet elke dag een beetje. Wanneer het schoon is voel je je er fijner en ontvang je gemakkelijker gasten. Maar als jij lekker de smerige student wilt uithangen, ga je gang. Live up to your reputation. Nu nog elke avond naar de kroeg en je hoort er helemaal bij. Applausje voor jou. Hehe.

afbeelding 4

Op jezelf wonen is even wennen, maar daarna is het hartstikke leuk. Geloof mij maar. Als ik het kan, kan jij het ook!

Heb jij nog tips voor uit huis gaan? En hebben jullie behoefte aan een speciale ElfiSelfie uitzetlijst? Ik hoor het graag in de reacties!

Heel veel liefs,

Elfi(Selfie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *