Doctor Love #2: Wanneer ben je verliefd?

De eerste Doctor Love al gelezen? In de eerste editie vertel ik je alles over mijn ervaring met (ongewenste) sexting met Herman. 

Doctor Love: Sexting

Lieve dames en heren, vandaag gaan we het hebben over een ingewikkeld concept: verliefd zijn. Je kent het waarschijnlijk wel: het gevoel dat er honderden vlinders door je maag fladderen, geen hap meer kunnen eten door de zenuwen en hersenen die aan niks anders meer kunnen denken.

Vrij basic toch? Deze symptomen? Als je dit allemaal voelt, dan ben je waarschijnlijk verliefd. Simple as that. En toch willen mensen in mijn omgeving het altijd lastig maken:

“Kijk, ik vind hem wel leuk. Maar ik weet gewoon niet of ik verliefd op hem ben. Hoe weet je dat nou zeker?”

MWEEEP MWWWEP MWWWWEEEP. Alle Doctor Love alarmbellen gaan af in mijn hoofd. Want jongens, zo werkt het dus niet. Om jullie allemaal uit de brand te helpen presenteer ik jullie vandaag een stoomcursus verliefd zijn. Zodat jullie nooit meer deze domme vraag aan mij hoeven te stellen.

  1. Liefde laat zich niet sturen

Liefde is een gevoel. Je kunt er helaas geen rekensommetje voor maken, je kunt het niet verklaren, laat staan oplossen. En als je verliefd bent, lieve lezer, dan weet je dat echt wel zeker. Zodra je jezelf deze vraag gaat stellen, dan kan ik je vertellen: je bent niet verliefd.

Tenminste, nog niet. Want je kunt wel verliefd worden op deze persoon, denk ik. Het ligt eraan hoe open jij ervoor bent: als jij teveel nadenkt, dan sluit je jezelf af. Heb het gewoon gezellig met elkaar, leer elkaar beter kennen en let op de leuke, kleine dingen die hij of zij doet. Vraag jezelf af of je hem of haar zou missen en of je verdrietig zou zijn als hij of zij er niet is. Is het antwoord ja? Blijf gewoon fijn bij elkaar. Die gevoelens komen dan vanzelf.

  1. Het hoeft niet perfect te zijn

Ik zie het maar al te vaak: mensen die gaan beredeneren of iemand bij zich past. Hebben we wel dezelfde muzieksmaak en dezelfde interesses? Willen we hetzelfde in het leven?

De eerste categorie vragen is makkelijk: je hoeft niet dezelfde dingen leuk te vinden. Integendeel! Het is honderd keer leuker en interessanter als je elkaar iets te vertellen hebt en als je elkaar nieuwe dingen kunt leren. Het lijkt me verschrikkelijk als mijn vriend hetzelfde leuk zou vinden, want wat heb ik hem dan nog te vertellen? Nu kan ik hem nog uren laten luisteren naar mijn favoriete artiesten, hem meenemen naar mijn favoriete plekken en hem allerlei dingen leren vanuit mijn opleiding. En andersom leer ik weer heel veel van hem! Dus ga niet lopen berekenen of jullie matchen qua interesses, want dat is alleen maar saai.

De tweede vraag is lastiger: willen we dezelfde dingen in het leven? Ik heb jong een relatie gekregen, ik ben al met Leon sinds ik zeventien ben. Op een of andere manier vorm je dan samen je levensweg. Nog steeds wil ik het liefste in Amsterdam wonen en Leon niet en zo kan ik nog wel honderd andere belangrijke dingen opnoemen waar we het niet altijd over eens zijn. Bij ons is dat niet per se erg, omdat we onze levens nu toch een beetje samen gaan inrichten. Uiteindelijk kom je er wel uit, denk ik.

Maar as je aan het begin van een relatie staat en je wil bijvoorbeeld graag kinderen, dan ben ik groot voorstander van het bespreken of je wel bij elkaar past op dit gebied. Maak deze lijst van onderwerpen alleen niet te groot, teveel dealbreakers maken het onnodig ingewikkeld.

  1. Ik wil niet verliefd worden

“Verliefd zijn, zorgt alleen maar voor problemen.” Klopt. Je bent een wandelend wrak, je hersenen stoppen er compleet mee, maar: het is ook heel erg leuk.

Misschien heb je een nare relatie gehad, of een slechte break-up. Je realiseert je dat zodra je dat muurtje weer laat vallen, dat iemand je dan pijn kan doen. En dat het weer net zo kut is, mocht alles op de klippen lopen. Maar dit is geen reden om het niet nog een keer te proberen. Deze persoon is niet je ex (hoop ik) en dingen gaan niet hetzelfde. Als jij niet open staat voor iets nieuws, dan wordt het ook nooit leuk.

Dus laat je muren zakken en geniet ervan. Als je altijd bezig bent met alles wat er verkeerd kan gaan, geloof me: dan gaat er iets verkeerd. Denk positief, sta open voor iemand en POEF, daar komen die miljoenen vlinders aan fladderen. Geniet maar van ze, want stiekem is het best gezellig.

Heel veel liefs,

Elfi(Selfie)

One thought on “Doctor Love #2: Wanneer ben je verliefd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *