5 tips: Hoe maak je vrienden in een nieuwe groep mensen?

Ik moet toegeven dat nieuwe vrienden maken mij niet altijd even makkelijk afgaat. Grote, nieuwe groepen vind ik altijd een beetje eng. Ik ben vaak bang dat ik iets geks of raars zeg en daarom kijk ik een beetje de kat uit de boom. Het gekke is dat niemand van mijn vrienden vindt dat ik anders overkwam toen ze mij voor de eerste keer zagen. Waarschijnlijk maak ik het erger in mijn hoofd en ben ik niet zo ‘socially awkward’ als ik denk.

Twee weken terug werd ik weer eens in het diepe gegooid, omdat ik een vak had gekozen waar mijn vaste vriendinnen niet naartoe gingen. Een nieuwe groep mensen. Once again. Ik zag er mega tegenop, maar het ging eigenlijk best wel goed! Ik voelde me niet vreemd of alleen en ik had het heel gezellig met een paar mensen. Daarom vertel ik jullie vandaag mijn gouden tips voor het maken van vrienden in een onbekende groep!

  1. Vergeet niet: iedereen is alleen

Dit gaat misschien niet altijd op voor je eerste dag op je nieuwe werk, maar wel bijna altijd voor je eerste schooldag: onthoud goed dat iedereen alleen is, dat iedereen zenuwachtig is en dat iedereen op zoek is naar een nieuwe vriend. Iedereen maakt zich druk en iedereen is hartstikke blij als jij een praatje aanknoopt. Dan is hij of zij ook niet meer zo alleen!

  1. Maak jezelf mooi

Het is handig om van te voren te bedenken wat je aan wil gaan doen. Dit scheelt je niet alleen stress in de ochtend, zo kan je ook een outfit bedenken waar je je zelfverzekerd in voelt. Trek dat ene shirtje aan, doe een lekkere parfum op en besteed even wat extra aandacht aan je make-up. Als jij je zelfverzekerd voelt is het veel makkelijker om een nieuwe groep mensen te benaderen. Als je denkt dat je er niet leuk uitziet die dag, ga je je onbewust terug trekken en dat moet je nou juist niet hebben! Zorg dus dat je je zeker voelt over je uiterlijk en loop vol zelfvertrouwen de groep tegemoet. You can do this!

shirt

  1. Kies een confidence song

Het liedje waar ik zelfverzekerder van word is Roar van Katy Perry. Niet vanwege de inspirerende tekst of het irritante deuntje, maar omdat het een terugkerend liedje is geworden in mijn leven. Het begon toen ik mijn eerste tentamen had op de universiteit en ik dit liedje per ongeluk op repeat had laten staan. Door de muziek vergat ik mijn zenuwen.

Daarna ging ik solliciteren voor een bijbaantje in Amsterdam. Dit keer had ik Roar niet gedraaid op weg ernaar toe, maar terwijl ik werd ontvangen door de manager hoorde ik heel zachtjes Roar door de speaker komen. En ik kreeg de baan! Kon bijna geen toeval meer zijn toch?

Kies een liedje waardoor je de zenuwen even vergeet. Of kijk een Youtube filmpje waar je altijd heel hard om moet lachen (voor mij is dit Penguin Fails).

Probeer jezelf af te leiden en herinner jezelf eraan dat je hartstikke leuk bent. Want dat ben je echt!

  1. Pick a friend

Dit is misschien mijn raarste tip, maar wel mijn effectiefste. Deze strategie heb ik toegepast op mijn, inmiddels, beste vrienden.

Wat je doet is het volgende: je kijkt door de groep en je kiest één persoon die je er het leukst uit vindt zien. Loop naar die persoon toe. Voelt het goed bij die persoon? Mooi. Stop met verder kijken, blijf staan en ga niet meer weg.

Het klinkt een beetje griezelig, maar het werkt wel. Door je gelijk aan iemand te binden ben je al niet meer alleen. De persoon waaraan je je bindt is ook alleen, dus meestal is dit claimproces meer dan welkom. Nu denk jij waarschijnlijk, Elfi what the f*ck, maar geloof mij: het is super effectief!

Voorbeeldje: toen ik in VWO 4 in een nieuwe klas werd geplaatst, kende ik helemaal niemand. Ik liep de klas binnen en zag daar één persoon die ik eerder had zien lopen: Bernice. En dus riep ik, vol enthousiasme: “Hee! Ik ken jou!”. Eigenlijk kende ik haar niet echt. En zij herkende mij al helemaal niet. Ja, het was even ongemakkelijk, maar sinds die dag zijn we onafscheidelijk. Elke les volgden we samen, we gingen samen op vakantie en we slaagden samen voor ons VWO diploma. Nu, 4 jaar later, zijn we nog steeds beste vriendinnen.

bernice

Nou dat was gewoon toevallig, hoor ik je denken. Maar nee! Hetzelfde gebeurde in mijn intreeweek. Ik keek door mijn intreegroepje en spotte Sanne. Sanne leek mij wel leuk. En dus schuifelde ik stiekem naast haar, om daarna niet meer weg te gaan. Heeft ook gewerkt. Toch Sanne?

Het is misschien een beetje gek, maar mijn beste vriendschappen zijn op deze manier ontstaan. Give it a try! Volg je intuïtie, meestal voel je al heel snel aan of iemand bij je past.

sanne

  1. Wees je(selfie)

Mijn laatste tip: wees jezelf. Het is logisch dat je jezelf beter wil voordoen dan je bent in een nieuwe groep, maar je bent veel leuker als je lekker jezelf bent. Daarnaast prikken mensen al snel door je betere ik heen. Doe gewoon zoals je altijd zou doen en probeer niet iemand anders te zijn.

Soms is het lastig om los te komen in een nieuwe groep, ik snap het, maar probeer gewoon te praten zoals je met je eigen vrienden zou praten. En wees vooral niet stil! Als je niks zegt, val je niet op en is het steeds lastiger om je in een gesprek te mengen. Zorg er dus voor dat jij het gesprek in de groep start, zo voel je je al snel zelfverzekerder. En iedereen is blij dat jij bent begonnen met een praatje, geloof me. Praat over jullie studie, over je dramatische ochtend op weg naar school of desnoods over het weer. Dat laatste praat iedereen graag over in Nederland.

beyourselfie

Zo, nu moet het wel lukken. Bereid je goed voor, schud jezelf nog even los en storm op de nieuwe groep af. Je kan dit! Dat weet ik zeker. Het valt meestal reuze mee. En mocht het nou echt niet lukken, dan wil ik altijd nog je vriend zijn. We kunnen het vast goed met elkaar vinden. Aangezien jij graag leest wat ik zoal te zeggen heb. Hehe.

Heel veel liefs,

Elfi(Selfie)

7 thoughts on “5 tips: Hoe maak je vrienden in een nieuwe groep mensen?

  1. Mooie tips! Het is iets dat lastig blijft denk ik, maar ik merk wel als je ouder wordt dat het ook wat gemakkelijker wordt om gewoon jezelf te zijn en een praatje aan te knopen met anderen. Op zoek gaan naar een overeenkomst, wat dan meteen een gespreksonderwerp is, vind ik zelf ook een goede tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *