20 levenslessen in 20 jaar

Twintig worden, dat was best wel even een ding. Voor mijn gevoel sloot ik hiermee officieel mijn tienerjaren af. Nu moest ik volwassen worden, verantwoordelijkheid nemen en weten wie ik was. Natuurlijk gaat dat allemaal nog niet en is twintig nog helemaal niet zo oud. Aanstaande maandag word ik 21. Volgens mij verandert er dan niets. Ja, ik mag drinken in Amerika, maar daar merk ik weinig van. Oh, en ik mag eindelijk naar binnen bij het casino waar ik altijd langsloop wanneer ik ga werken. Niet dat ik mezelf dat ineens zie doen.

Ik kan wel zeggen dat ik dingen heb geleerd door de jaren heen. Levenslessen, kleine wijsheden, ik weet niet precies hoe je dat noemt. Vaak van andere mensen, soms van mezelf. Vandaag deel ik ze met jullie. Mijn twintig levenslessen. Misschien haal je er wat uit voor jezelf.

strand

 1. In de avond is alles erger

Dat tentamen ging ik nooit halen, mijn werk was stom en ik had de verkeerde opleiding gekozen. Allemaal avondgedachten. De volgende ochtend was er eigenlijk niks meer aan de hand. Denk gewoon niet over belangrijke dingen na ’s avonds, gaat ’s ochtends echt veel beter.

 1. Lieve mensen zijn mooie mensen

Verzamel lieve mensen om je heen. Het populaire groepje op school of werk lijkt vaak leuk, maar is heel stom. Neem dat maar van mij aan.

 1. Slaap er maar een nachtje over

Soms weet je het gewoon echt niet. Welke studie moet ik kiezen? Wil ik een halfjaar naar het buitenland? Past deze baan bij me? Meestal weet je het als je er even een nachtje over slaapt. Word je er ineens mee wakker. Lang leve het onderbewustzijn!

 1. Gooi een muntje op

Ook een keuzetip, voor als er twee opties zijn. Kiezen voor die baan, of niet. De één wordt kop, de ander munt. Op het moment dat je het muntje opgooit weet je het ineens heel zeker. Stiekem weet je ineens waar je wil dat hij op valt. Leg je muntje weg en hak de knoop door.

 1. Niemand die het ziet

Je haar zit stom. Je eyeliner is niet gelijk. Je outfit is niet leuk. Die kleine dingen waar je je druk over maakt? Dat ziet helemaal niemand! Probeer je maar eens te herinneren wat een collega of een klasgenoot gisteren aanhad. Weet je niet meer toch? Nou, daarom.

 1. Vriendschap moet je in investeren

Het is heel lastig als je mensen ineens niet meer ziet, doordat je niet meer samen naar school gaat of samen werkt. Heel veel vriendschappen eindigen op deze manier. Maar als je er genoeg tijd en liefde insteekt, kan je altijd vrienden blijven.

 1. Jong een relatie is niet raar

‘Ben je al drie jaar samen met je vriend? Wil je dan nooit iets anders proberen? Hahahahaha.’ Nee. Hou je even je mond?

Hoezo mag je niet jong zijn en een goede relatie hebben? Snap het probleem niet helemaal.

 1. Geef altijd 100%

Dingen half doen is zonde. Op je werk, op je opleiding, bij je hobby. Half werk krijg je spijt van.

 1. Doe altijd wat je zelf wil

Het is jouw leven. Doe lekker wat je zelf wil en laat je niet beïnvloeden door mensen die er toch niks van begrijpen.

 1. Karma is een bitch

Ik heb ooit een jongen niet helemaal netjes behandeld. Ik vond het lastig om eerlijk te zijn en liet het maar een beetje doodbloeden. Jaren later woont hij ineens op dezelfde plek en kom je elkaar overal tegen. Nog erger: ik heb een keer een pakketje van hem aangenomen. Moest hij hem komen ophalen aan mijn deur. Awkward!

 1. Someday I’ll be living in a big old city and all you’re ever gonna be is mean

Ik heb het al een keer verteld, maar ik ben zowel op de basisschool als op de middelbare school gepest. Nu, jaren later, is er van de pesters niks terecht gekomen. Gemene mensen overkomt niks goeds.

 1. Agree to disagree

Je wordt het niet met iedereen eens. So be it! Als je het maar met jezelf eens bent.

 1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Hoeft niet. Je bent hartstikke leuk.

 1. Elke dag is speciaal

Hoezo zou je niet vandaag die dure lipstick opdoen? Dat mooie jurkje dragen? Elke dag is speciaal en je weet nooit wat de dag zal brengen.

 1. What goes around, comes around

Een vriendje van mij ging ooit vreemd. Heel pijnlijk. Jaren later heb ik opgevangen dat zijn vriendin bij hem weg is, omdat ze verliefd is op een ander. Tja. Je vroeg er wel een beetje om ex-vriendje!

 1. Vergeef iedereen

Alle pesters, alle ex-vriendjes, iedereen is vergeven. Niet vergeten, wel vergeven. Want er is een verschil. Ik wil geen norse bejaarde worden en narigheid met me meeslepen heeft geen zin. Verleden is niks meer aan te doen.

 1. Wees vol liefde

Toen ik in Amsterdam ging wonen, nam ik me voor om aardig te zijn tegen iedereen. Lach, help en geef. Ben ik gelukkiger van geworden.

 1. Zucht

Even zitten en flink zuchten: dat kan een partijtje opluchten. Liefst zucht en puf ik de hele dag door.

 1. Elk huisje heeft een kruisje

Iedereen heeft verdriet. Ook al lijkt het soms niet zo. Wees altijd lief tegen mensen.

 1. Be your SELFIE!

Jij bent het beste kompas voor je leven. Luister naar je hart en een beetje naar je hersenen. Alleen jij weet waar je heen wil, wie je wil zijn. Laat niemand je tegenhouden en wees altijd jeselfie.

Nou, ik ga even 21 worden. Ben benieuwd wat ik dit jaar ga leren.

Heel veel liefs,

Elfi(Selfie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *